Daisy Jones i Šestorka

Ako još niste čitali ovaj roman, ne brinite, tekst ne sadrži spoilere, već samo zanimljivosti koje će vas, vjerujem, privući divno ispričanoj priči. Ako ste ga čitali, nadam se da će vam biti drago saznati više o tome kako je nastao.

Na početku, kratki uvod: Daisy Jones i Šestorka roman je o usponu i padu rock benda iz 1970-ih; o talentu, ambiciji, ovisnosti, iskušenjima, povjerenju i egu. Autorica, Taylor Jenkins Reid, željela je postići atmosferu kao u dokumentarcu, odnosno Behind the Music emisiji i zato je napisan kao intervju u kojem članovi benda, njihovi prijatelji, članovi obitelji, menadžeri i producenti iznose svoju zajedničku povijest.

 

  1. Rock sastav je izmišljen, ali likovi su toliko uvjerljivi i autentični da ćete poželjeti da oni zaista postoje. Inspiriran je bendom Fleetwood Mac i odnosu pjevačice Stevie Nicks i gitarista Lindseyja Buckinghama. Njihov album Rumours (1977.), jedan od najprodavanijh svih vremena, autorica je preslušala nebrojeno mnogo puta.

 

  1. Taylor Jenkins Reid prije pisanja ovog romana nije znala puno o glazbi, ali toliko su je fascinirali odnosi glazbenika i njihova sposobnost stvaranja umjetnosti temeljene na osobnoj povezanosti da je poželjela saznati više o tom svijetu. Učenje o tome opisuje kao najzabavniji dio pisanja. 6 tjedana je istraživala, a kasnije je učila usput.

 

  1. Daisy Jones i Šestorka nije samo priča o rock sastavu, već i o ženama u muškom svijetu koje se bore za svoje pravo da budu u potpunosti ono što jesu bez osude ili kontrole.

 

  1. Amazon će snimiti seriju po knjizi (točnije, njih 13) koju će producirati Reese Witherspoon, a poznata je i glumačka postava. Daisy će glumiti Riley Keough, unuka Elvisa Presleyja, koja je, zanimljivo, svoj glumački debi imala u filmu Runaways, o ženskom bendu iz sedamdesetih. Billyja će utjeloviti Sam Claflin. Amazon Music snimit će pjesme s albuma Aurora (tekstovi pjesama nalaze se na kraju romana).

 

  1. Da može biti jedan lik iz knjige, autorica bi izabrala Daisy, a realno gledajući priznaje da je više Karen ili Camila.

 

Daisy Jones i Šestorka
 
Bonus: Zanimljivosti o autorici

Taylor Jenkins Reid pretežno čita priče o ženama, koje su napisale žene. Jedne od dražih su joj Povratak kući, Yaa Gyasi i Roar Cecelie Ahern. Kao dijete nije voljela čitati, jer joj se činilo kao zadatak, no to se promijenilo kad je s 13 godina dobila primjerak knjige Dnevnik Bridget Jones. Napisala je 6 romana: The Seven Husbands of Evelyn Hugo, One True Loves, Maybe in Another Life, After I Do, and Forever, Interrupted i Daisy Jones and the Six.

0 Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *