volim čitati

Ponekad je teško pronaći vrijeme za uživanje u najdražim aktivnostima, a jedna od njih je čitanje. Iako nas je većina ovdje knjigoljubaca, koji već imamo naviku čitanja, donosimo nekoliko savjeta za sve koji su čvrsto odlučili kako ove godine žele čitati – više. Pod više ne mislimo na broj knjiga, već na vrijeme posvećeno čitanju.

Odaberite i slijedite savjete koji vam najviše odgovaraju.

Čitajte što vam se sviđa
Čini se očitim, no prvo i najvažnije je da odaberete nešto što vam se sviđa. Ako volite povijesne romane, čitajte povijesne romane. Ako volite ljubavne romane, čitajte njih.  Čitajte ono što želite, a ne ono što je u trendu, što svi čitaju ili što vam govore da biste trebali čitati. Sigurno ste primjetili već da možete pročitati i 300 stranica knjige s tematikom koja vas zanima u jednom danu, dok se s 50 stranica štiva kojeg smatrate dosadnim mučite tjednima.

Dobar je savjet i zapisati knjige koje želite čitati sljedeće, kako ne biste zaboravili na njih (znamo koliko to-be-read liste mogu biti dugačke, odnosno beskonačne, što je vrlo teško pamtiti).

Usvojite novu naviku
Ako još nemate naviku čitanja, a želite ju imati, za početak si zadajte lako dostižan cilj. Naprimjer, čitajte 15 minuta dnevno ili 20 stranica dnevno ili 3 poglavlja tjedno. Nije pretjerano zahtjevno i lako je ostvarivo. Ako naviku tek stječete, svakako birajte žanr za koji već znate da ga volite više od ostalih. U protivnom biste mogli brzo odustati.

Odredite vrijeme za čitanje
Danas svi živimo jako brzo i teško je odvojiti nekoliko sati samo za sebe. Ako nemate puno vremena na raspolaganju, pokušajte uklopiti čitanje u svakodnevnicu, npr. ujutro uz kavu ili dok putujete na posao (ako koristite javni prijevoz), nakon što stavite djecu na spavanje ili prije vašeg spavanja.. Mnogi će reći da su prije spavanja preumorni za čitanje, ali većina priznaje da tada skrola po mobitelu. Pokušajte to vrijeme zamijeniti za čitanje knjige (i mirnije ćete spavati).

Dozvolite si da ne završite knjigu
Ako vam se knjiga ne sviđa, dosadna je ili vam ne ide dopustite si da ju ne završite. Nemojte to smatrati porazom, već prilikom da počnete čitati neku drugu knjigu koja vam se sviđa i u kojoj ćete uživati, jer čitanje bi trebalo biti zabavno.

Citirat ću Jamesa Cleara, autora knjige Atomske navike: Start more books. Quit most of them. Read the great ones twice.

Okružite se knjigama
Neka vam knjiga uvijek bude pri ruci, bilo da ju nosite sa sobom ili preuzmete na mobitel/tablet/kindle.. Ako se dogodi da zapnete u redu, čekaonici ili na putu, to vrijeme možete kvalitetno iskoristiti.

 

Pridružite se book clubu
Book club, offline ili online, odlična je prilika za povezivanje i upoznavanje sa zaljubljenicima u knjige. S ljudima koji dijele vaš entuzijazam za čitanje neprocjenjivo je podijeliti svoje dojmove i mišljenje o knjizi i sudjelovati u diskusiji.

Mnoge slavne osobe i portali imaju svoje čitateljske klubove (a imaju ih i neke naše knjižnice i knjižare). Poznatije online zajednice su: Goodreads, Hello Sunshine (book club glumice Reese Witherspoon), Oprah’s Book Club, ReadWithMC (Marie Clarie’s book club)..

Prilika je to da upoznate žanrove kojima inače niste skloni i pročitate naslove koje možda sami ne biste izabrali, a koji bi vam mogli biti jedni od najdražih (za to je super i naš mystery box).

Buddy read
S prijateljima dogovorite koju knjigu čitate u određenom vremenskom razdoblju, naprimjer tijekom mjesec dana, komentirate ju tijekom čitanja (u grupi na viberu, whatsappu..) i naravno nakon što ju pročitate cijelu. Super je,  jer se međusobno bodrite da ju završite u roku i jer odmah možete iskomentirati najuzbudljivije dijelove (ako ste došli do istog poglavlja). Ako dogovorite da se izmjenjujete prilikom odabira novog naslova, izaći ćete iz svoje sigurne zone čitanja, kao i u book clubu.

Audioknjige
Ako ste često u pokretu mogli biste isprobati audioknjige. Vrlo su praktične, jer ih možete slušati dok kuhate, pospremate, šetate, pripremate se za posao.. Potrebno je skinuti jednu od aplikacija na uređaj, u čijoj knjižnici imate na izbor stotine tisuća knjiga (novoobjavljene također). Jedna od najpopularnijh aplikacija je Amazonov Audible; knjige se plaćaju, ali često imaju akcije za članove.

Ako niste sigurni je li to za vas, predlažemo da počnete s biografijama (često ih čitaju sami autori), stručnim knjigama ili kratkim pričama.

Čitajte više knjiga istovremeno
Nije za svakoga, ali ovo je moj apsolutni favorit. Čitajte više knjiga istovremeno, različitih žanrova kako vam se radnja i likovi ne bi pomiješali. Ponekad nastupi period kad nismo raspoloženi za čitanje, ponekad je radnja teška ili spora, i ne čita nam se baš ta knjiga, već nešto laganije ili drugačije i zato je dobro imati više opcija, za svako od raspoloženja.

 

 

0 Shares

čitaj višečitanjeknjigenovogodišnja odluka

Komentari su isključeni.